Avontuur

 

Naar Homepage

saskiabornmes@gmail.com

06-41425310

 

Reisverslag | Zomeravontuur in de Kitzbüheler Alpen in Tirol; Brixental, Westendorf en Hohe Salve

 

Nog niet zo lang geleden hing Saskia haar Hollandse klompen aan de wilgen om voor mommyonline een gebied te ontdekken in het land dat voor twee derde uit bergen bestaat, vooral als wintersportland bekend staat, bekend is van de film ‘The Sound Of Music’ en het songfestival van 2014 won; ze was in Oostenrijk! Saskia heeft zich begeven in de Kitzbüheler Alpen in Tirol en heeft Brixental, Westendorf en Hohe Salve ontdekt. Voor ons maakte Saskia een uitgebreid reisverslag en een kort filmpje.

“Het zomeravontuur naar de Tiroolse Alpen begon voor mij op Schiphol (geen lange rijen bij de incheckbalie, want ik had de avond ervoor online ingecheckt, moest alleen nog mijn koffer afgeven). Na een prima vlucht van 1,5 uur met Transavia stond ik op het adembenemende vliegveld van Innsbruck. In de kleine en overzichtelijke aankomsthal wachtte de taxichauffeur om me naar Westendorf te rijden, waar ik verbleef in het Familiehotel Heisenhof. Na een rit van ruim een uur, werd ik hartelijk welkom geheten door het personeel van Heisenhof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innsbruck, een adembenemend vliegveld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Midden in de Tiroolse Alpen, in Westendorf, ligt dit gezellige Familiehotel Heisenhof. De kamer is ruim van opzet, heeft een deur met toegang naar andere kamer (voor gezin met in totaal 5 personen).Iedere kamer heeft een buitenruimte waar je kan genieten van het prachtige uitzicht! Bij familiehotel Heisenhof is er ook aan de kids gedacht; er zijn konijntjes, trampolines, voetbalvelden, speelhuisjes, een glijbaan en in het zomerhoogseizoen komen er twee keer per week paarden waar de kinderen op mogen rijden.

 

Kneippanlage in Aschau

Na het hartelijke welkom ben ik op weg gegaan naar de Kneippanlage in Aschau (Aschau hoort bij Kirchberg en is regio Brixental). Dit park ligt midden in de bergen en is door de gemeente aangelegd. Er zijn speeltoestellen voor de kinderen, bankjes voor de ouders en als highlight is er een belevenis voor lijf en leden met verfrissend bronwater (ook om je fles mee te vullen). Veel mensen maken gebruik van dit park na een wandeltocht. Ik vond het een perfecte plek voor zowel ouders als kinderen om te relaxen (het imposante bergpanorama van de Wilde Kaiser Brixental draagt hier zeker een aardig steentje aan bij).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brrrr, koud! Na afloop lijken mijn armen wel van pepermunt Dit frisse bronwater zet je met beide beentjes weer op de grond en met je hoofd in de wolken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan zijn de voeten aan de beurt. Ik schuw de dennentakken, steentjes en het frisse bronwater niet. rg verkwikkend en een echte aanrader, een weldaad voor de voeten!

 

 

 

Guten Appetit!

Daarna heb ik gegeten bij Gasthaus Gredwirt in het centrum van Aschau.

Het grote zomerterras met een fenomenaal uitzicht op de berg Rettenstein van 2362 meter hoog is een heerlijke relaxte plek om te eten. Heerlijk en typisch Oostenrijks gegeten op een prachtige plek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käsespätzle, home made Holundersaft (vlierbessenbloesemsap), Kaiserschmarrn en Schnapps; guten appetit!

 

 

Hohe Salve

De volgende dag ga ik met de Bergbahn Hopfgarten in Hopfgarten (regio Hohe Salve) omhoog naar de top van de berg Hohe Salve. Op de top van de berg van 1829 meter staat het Gipfelrestaurant de Hohe Salve met een ronddraaiend terras zodat je van alle kanten van het uitzicht kunt genieten! Als de kinderen het zat zijn aan tafel, kunnen ze achter het restaurant spelen op de glijbaan, zandbak en klimtouw. Ook leuk voor de kids (en jezelf ;)); er staat een verrekijker waar je naar verschillende bergen kan kijken zoals aangegeven staat op het plateau, ook de hoogten staan erbij vermeld. Leerzaam ook! En vergeet vooral geen stempelboekje, af te halen bij VVV, mee te nemen zodat je kind zelf een stempel kan zetten bij het stempelhuisje. Ik ga mijn wandeltocht met goed gevulde maag en fris hoofd naar het natuurlijk bergmeer, Filzalmsee beginnen na een heerlijk ontbijtje met een ruime keuze uit onder andere broodjes, stokbrood, kaas, worst, divers ander beleg, jus d’orange, kom maar op!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prachtig uitzicht vanaf Hohe Salve!

 

 

Filzalmsee

 

Het onverharde bergpad, zo nu en dan erg steil (is in de winter een zwarte piste dus dan weet je het wel;)) vind ik prima te lopen. Trek wel een paar stevige (wandel)schoenen aan die lekker lopen, zo voorkom je dat de wandeltocht naar Filzalmsee een hel wordt. Want het is werkelijk een prachtige route om te lopen. Ook kinderen vanaf een jaar of 6 zouden prima deze route kunnen lopen met goede schoenen, voldoende eten en drinken. Met een kinderwagen is deze route niet te doen. Wil je deze route lopen met baby, is er een mogelijkheid om een draagzak te huren bij het dalstation in Westendorf. De draagzak is voor kinderen tot 22 kilo. Als je een ticket voor de lift koopt, is de draagzak voor een dag gratis. Koop je geen ticket, dan betaal je 7 euro voor een dag voor de draagzak (50 euro borg)

Eenmaal aangekomen bij Filzalmsee op 1300 meter vind je het bergrestaurant “Filzalm” waar je heerlijk kan bijtanken van de wandeling (zoals ik doe met een typisch Oostenrijks drankje; een halve liter glas met Holundersaft J). Vergeet je zwemspullen niet want dan kan je een verfrissende duik nemen in het heldere water (’s zomers ongeveer 17 graden) van het bergmeer. Een kleedje om op te zitten en te picknicken is ook handig om bij je te hebben, want hier kan je wel uren vertoeven. De ouders kunnen relaxen op de gezondheidspaden met onder meer modder, stenen, dennenappels en voor de kinderen is er een zandbak (met schaduwdoek) en een grote waterspeelplaats. Je kan Filzalmsee ook bereiken (met bolderkar of buggy!) vanaf liftbergstation Brixen, dan is het slechts een paar minuutjes wandelen (ongeveer 200 meter). In de bergen is het een stuk koeler dan in het dal, dat is goed uit te houden, zeker met kids (hoe hoger in de bergen, hoe sterker de UV straling, vergeet je zonnebrandcrème dus niet). Met de Bergbahn Brixen ga ik met de lift terug naar het dal om op tijd te komen voor de koetsrit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koetsrit

Ik stap op net boven Hotel Leamwirt in Hopfgarten. Hans, eigenaar van de koets en boerderij, geeft zijn paarden Lisa en Gauna opdracht om te gaan rijden. Je kan merken dat Hans en zijn paarden goed op elkaar ingespeeld zijn. Met Hans kun je afspreken waar je wilt opstappen (bij de Penningberg of in de Wildschönau). We rijden langs jagershutjes, zien kleine eendjes aan de kant en zijn omringd door het sprookjesachtige berglandschap dat echt nooit verveeld. Eenmaal aangekomen op zijn typische Tiroler boerderij zorgt zijn vrouw voor home made Holundersaft en geeft hij een rondleiding op hun boerderij met koeien en paarden. Lous, een Nederlandstalige gids, verzorgt de picknick en plukt ter plekke bloemen, klavers en kruiden uit de tuin aldaar (sta je ineens met een zelf geplukte bloem ‘haring te happen’ ;)). Als we uitgeplukt zijn, maakt ze van alle zelf geplukte ingrediënten een heerlijk beleg voor de sandwiches, terwijl ze intussen enthousiast uitleg geeft over de verschillende kruiden etc. Bij de excursie is het maken van een kunstwerk inbegrepen. Kinderen gaan de natuur in om bladeren, bloemen en wat ze dan ook maar mooi vinden, te plukken om er vervolgens een kunstwerk van te maken. Je kunt de koetsrit (en de kruidenwandeling + picknick met Lous) boeken bij de VVV van de Hohe Salve of direct bij Hans zelf onder nummer +43 699 108 071 10. De kosten zijn 12 euro p.p. en voor kids tot 12 jaar kost het 6 euro. Een leerzame en leuke excursie met volop activiteiten voor de kids, een aanrader dus !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alpinonino Bergpark

 

Vrijdagmorgen ga ik omhoog met de Alpenrosenbahn in Westendorf om naar het Bergbelevingspark Alpinolino te gaan en ga een wandeling door het ontdekkingspark maken.

Ook hier geldt weer dat je beneden bij de gondel een draagzak kunt huren om met baby deze wandeling te kunnen maken, met kinderwagen is het niet te doen. Zorg dat je kind de stempelkaart die je bij het VVV kantoor kunt ophalen bij de hand heeft. Deze bergwandeling, met wederom adembenemende berguitzichten, heeft op de route raadsels voor kinderen inclusief speeltoestellen in de sfeer van de raadsels. Bij elk goed antwoord op het raadsel, bijvoorbeeld over een voetafdruk, een geluid en een vraag over het dier mag het kind zelf een stempel knippen, helemaal leuk dus! Bij een volle stempelkaart wacht er een verrassing die je op kunt halen bij het VVV. Een echt avontuurlijk belevenispark waar jij en je kids (vanaf een jaar of 6) zich geen seconde zullen vervelen!

De gondel brengt me terug naar het tussenstation, waar ik een lekker hapje eet en drink in restaurant Zieplhof in Westendorf. Ook hier is het weer kindvriendelijk met verschillende speeltoestellen en echte paarden om te aaien. Daarna is het tijd om weer terug te wandelen door de prachtige en diverse natuur naar het dal.