Naar Homepage Jip's Blog Always look on the clown side of life :©) Jip

 

 

 

 

Volg Jip voor het laatste nieuws:

www.facebook.com/clownjip

 

 

Clown Jip

 

Vol goede moed, serieus, charmant en zelden sip,

plukt de dag

en ruikt eraan

gaat ermee vandoor of brengt ‘m terug

Luid, stil of vliegensvlug

Jip volgt wat h’r neus ingeeft

En zo volop avonturen beleeft!

 

:O)

 

©Saskia Mes-Born

 

 *** Clown Jip online ***

Mijn rode neus valt weg bij mijn tomatenhoofd door deze mooie feedback, zucht.... :o)Jip

# nog 2 nachtjes slapen.. #schoenen alvast verzameld :o)

# nog 5 nachtjes slapen voor dat Sinterklaas weer in het

land is#kannie wachten :o)

Gekkigheid +

LiEdjes +

Lachen +

AvontUur +

Keilen =

Jip’s GELUK

 

P.S. Ben op 28 juni a.s. op geluksroute met clownsvriendjes :o)

(http://geluksroute.nu/editie/rotterdam/luckbringer/saskia-mes/)

Holland, oktober 2014

 

Lieve Sint,

 

Normaal gesproken maak ik me niet zo’n zorgen voor de dag van morgen, want ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’, geeft m’n neus me normaal gesproken in.

Maar nu krab ik me zorgelijk en serieus nog maar eens achter mijn oren nu mijn kersenrode neus wat verbleekt is. Want alle gekneusde neuzen en rollende drollen nog aan toe, lieve Goedheiligman, de teksten van de traditionele Sinterklaasliedjes zijn veranderd!

Oké, ik had u vorige keer wat tips geschreven om eens hier en daar met uw tijd mee te gaan en wat moderner uit de hoek te komen. Maar ik had niet verwacht dat u zo’n lefgozer was die gelijk alle oude stoomboten achter zich zou verbranden. Eerlijk gezegd had ik nog zoiets van, ach ja, ik geef wat tips aan die oude, wijze, grijze, gulle, aardige, goedgezinde man. Maar dat het zo uit de hand zou lopen, had ik niet zien aankomen.

 

Want heeft u erbij stilgestaan dat u nu waarschijnlijk met een heus cadeau overschot komt te zitten? Elk kind weet dat je pas een cadeautje, pepernoten of strooigoed krijgt als je een Sinterklaasliedje voor u zingt. Dat is al zo sinds de zeventiende eeuw. Nou Sinterklaasje, dat zingen gaat nu een beetje lastig worden. Uit betrouwbare bronnen kan ik u verklappen dat het altijd al een hele opgaaf is om die eeuwenoude teksten op te dreunen, laat staan nu met die nieuwe teksten.

 

Kijk, die herschreven teksten zijn best leuk hoor, daar niet van. Maarre….moesten de producten uit de eeuwenoude teksten meteen overboord?

Neem nou die kaatsballen. Jaja, ik geef toe dat ik even moest googelen om erachter te komen waar je kaatsballen voor kon gebruiken. Maar ik heb van u geleerd dat ik daarvoor moet zoeken in alle gaten en hoeken. En met resultaat, mag ik zeggen. Kaatsen is dus gewoon een balsport waar – u zal het vast uitentreuren gespeeld hebben in de 17e eeuw  – kaatsballen voor gebruikt worden. Dat die kaatsballen op een gegeven moment uw spuigaten uitkwamen en u bent overgegaan op tennis, kan ik me best voorstellen hoor, Sint.

Toch denk ik dat u de hartjes ook vol verwachting en sneller had kunnen laten kloppen als u de kaatsballen ‘trending topic’ had gemaakt door het bijvoorbeeld veelvuldig als schoencadeau te geven. Wedden dat iedereen dan gelijk aan de kaatsbal was geweest! Toevallig liep ik laatst nog van die vrolijk gekleurde kaatsballen met sterren tegen het lijf, gewoon bij de HEMA hè.

 

Maar alle gekheid op een kaatsballetje…euh stokje. Hoe moet het nu als we niet meer voor u kunnen zingen? Lieve Sint, bent u ook niet bang dat het erg stil aan de kade zal zijn als de kindjes u opwachten. Ze durven niet meer te zingen, krijgen ze dadelijk een bekeuring of worden ze achter slot en grendel gesmeten omdat ze de verkeerde tekst zingen en niemand snapt precies wat er verkeerd aan is. En de ouders en opa’s en oma’s durven ook hun mond niet meer open te doen omdat ze anders het verkeerde voorbeeld zijn voor de kinderen en dat willen ze niet op hun geweten hebben natuurlijk.

 

Nog even zomaar wat ‘Boulevard-geneuzel’… Zou die VN-mevrouw gewoon niet stiekem verliefd op u zijn? U weet wel, Sinterklaasje plagen is kusjes vragen! Joh, Sint, doe eens gek en geef haar eens een kans. Misschien is ze wel een toppertje als u haar uitnodigt op uw stoomboot met de Pietjes. Hoe leuk zou dat zijn! Enne, als u haar nu maar genoeg Oranjebitter inschenkt, wordt ze misschien wat losser en lalt ze zo onze 17e eeuwse Sinterklaasliedjes mee. Enne….niet vergeten op uw iPhone 6 vast te leggen. Handig voor de volgende ochtend, in het geval ze al het 5 december-plezier in alle kleuren en toonaarden ontkent en ze de baas over u speelt. Dat zou erg jammer voor u zijn, maar ja, dan weet u wel meteen dat het niet uw type is.

 

Over de foundation van de Pieten zal ik maar niet al te veel meer zeggen. Maarre, die Pieten zouden wel wat meer zelfvertrouwen mogen hebben zeg! En het allemaal niet zo zwart-wit moeten bekijken. Misschien een lachspiegel aanschaffen en gekke bekken trekken zodat ze de midlifecrisis overleven en zichzelf accepteren zoals ze nu eenmaal al eeuwen zijn? Misschien troost het de Pietjes dat ze het grote voorbeeld zijn voor de kids!

 

Oh ja, lieve Sint, mag ik u nog een dingetje doorgeven? Ik wil heel graag kaatsballen, van die gekleurde met sterren. Misschien kan ik er ook wel mee jongleren of jeu de boelen. Dank u, Sinterklaasje!

 

Vrolijke clownsgroeten,

Clown Jip :o)

 

© Saskia Mes-Born

                                                      :o):o):o):o):o)

 

Holland, juli 2014

 

 Dag Sinterklaasje,

 

Ik schrok me een hoedje dat ik onlangs via de media moest vernemen dat uw relatie met Zwarte Piet nogal problematisch is. Eerlijk gezegd, kwam het als donderslag bij heldere hemel. We hebben elk jaar zoveel plezier en lol met u en uw Pieterbazen van half november tot en met 5 december. Ik snap wel dat het nu extra lastig voor u is omdat zo’n beetje de hele wereld en zelfs de VN zich met uw relatie bemoeit, dat lijkt me zeker niet gemakkelijk. Een beetje privacy zou wel fijn zijn in deze relatiecrisis. Maar ja, dat hangt nu eenmaal samen met roem.

 

Weet je Sint, tijden veranderen en anno 2014 is imago heel erg belangrijk. Ook online moet je tegenwoordig heel wat melk in de pap te brokkelen hebben, een hip account en gewoon elke dag een “tweetje” eruit gooien over bijvoorbeeld hoe druk u bent om de kinderhartjes weer te gaan verrassen en dat stoute kindertjes nog 6 maanden de tijd hebben om hun leven te beteren en dat ze daar ruimschoots voor beloond worden (nu is in de zak mee naar Spanje bepaald geen straf meer, wie wil er niet met u mee om lekker te chillen). Enne… online bereik je kinderen pijlsnel, daar kan geen ouderwetse brief meer tegen op.

 

Als ik u nog een tip mag geven, verandering van spijs doet eten, zoals u als oude, wijze en ervaren man wel zult weten. Waarom laat u de Pieten niet een keer shoppen? Ik wil u natuurlijk niet beledigen, helemaal niet, maarre een beetje oubollig zijn die Pietenpakken wel. Als ik zo vrij mag zijn, misschien beetje meer glitter, glamour en veel kleur. Oh ja, als we dan toch bezig zijn met een nieuwe look, is het misschien ook leuk om eens een ander make-upje te proberen, iets minder zware foundation bijvoorbeeld. Dat is misschien al meer dan genoeg. Het zou te ver gaan als u uw fronsrimpel op liet vullen of rimpels achter uw oren liet knopen, nee joh, dat is nergens voor nodig. U en Piet moeten wel herkenbaar blijven. Nog een klein tipje met een gouden randje voor uw relatieperikelen: spring allebei over uw eigen schaduw heen (en voor u is het een stuk  gemakkelijker omdat u Amerigo heeft). Het klaart de lucht, doet het zonnetje weer schijnen. Ik weet, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar hee, alles voor een super relatie en voor de kinderen, toch?

 

Enne…nog even iets, u zit natuurlijk niet te wachten op nog meer veranderingen of vernieuwingen. Maarre….in strikt vertrouwen wil ik u vertellen dat ik laatst tegen een uitvinding aangelopen ben wat ik u zeker niet wil onthouden. Ik heb een rode clownsneus op de kop getikt die precies past bij uw outfit, alleen daarom is het al een eyecatcher, maar dit even terzijde. Wat nog interessanter is, is dat de clownsneus voorzien is van een chip die kinderen extra aan het lachen maakt! Het is een Chinese vinding en werkt erg goed, de kinderen krijgen meteen een geursensatie in de neus van rijpe, rode appeltjes. In het kader van het minder gebruik van geraffineerde suikers, heeft mijn nieuwe clownsneus ook een grote pedagogische waarde en maakt dat de relatie tussen u beiden tegelijkertijd ook wat spannender…Trouwens, past ook perfect bij uw nieuwe imago. Ik wil er dolgraag een paar honderd voor uw Pieterbazen bestellen. U roept, ik bestel.

 

Ik hoop echt van ganser harte dat uw problematische relatie met Zwarte Piet niet zal eindigen in een scheiding, daar moet je toch niet aan denken! Weet je wat het is, de kinderen worden altijd de dupe met alle desastreuze gevolgen van dien: wie krijgt het paard, de boot, huis in Spanje, sleutel en alle cadeaus? Nee van scheiden komt lijden, zou het niet doen als ik u was. U past uitstekend bij elkaar dat is wel gebleken na zoveel trouwe jaren!

 

Sint en Pieten, zet ‘m op. Laat ons eens mee snoepen van uw geluk, wat zou dat geweldig zijn. Gewoon u en uw knechten opwachten, die ons reeds enthousiast toe roepen vanaf de stoomboot, zoals mijn oma ook al deed in die goede oude tijd.

O lieve Sint-Nicolaas, kom in 2014 ook nog eens bij mij, en rijd dan niet stilletjes m’n huisje voorbij!

 

 

Vrolijke groeten uit Holland,

Clown Jip :0)

 

© Saskia Mes-Born

 

:o):o):o):o):o)

 

 

Feest! Jip ontmoet de koningin

 

‘Hallo allemaal!’ roept Jip en intussen kijkt ze haar ogen uit. Er hangen overal slingers en ballonnen en ook kan je ballengooien en er zijn zelfs witte tijgers (die gelukkig achter de tralies zitten). Zou dit feestje dan speciaal voor mij zijn?

‘Halloooo, kom eens hierheen!’ hoort Jip plotseling roepen. Een deftige dame zwaait naar Jip. Direct rent Jip naar de mevrouw toe en ploft op een stoel naast haar neer. Ze gooit haar benen op tafel en hoopt op een lekker drankje en een hapje. Dan kijkt ze eens goed naar haar kersverse buurvrouw. Wow, wat ziet ze er fantastisch uit in haar rode glimmende jurk met mooie hoed en boa!

Maar wacht eens even. Die jurk. Die hoed. Die boa. Heeft ze die niet eens eerder op televisie gezien bij dezelfde mevrouw? Ze kijkt nog maar eens heel goed naar haar buuf.

Dit lijkt wel…. Oh nee! Dit is…

Nu wordt Jip pas echt ontzettend zenuwachtig en wiebelt op het puntje van haar stoel al heen en al weer. Dit is niet zomaar een buurvrouw, dit is de…………………….KONINGIN!!!

Vandaar dit feest natuurlijk. Help! Ik moet wat doen, maar wat? Er schiet Jip iets te binnen. Ik moet vooral erg rustig blijven en niet in paniek raken. Jip neemt gauw een hap lucht. Snel zet ze haar neus recht en kijkt of ze haar koninklijke glitter stropdas om heeft en steekt zo keurig als mogelijk haar hand uit. Maar als Jip’s hand vlakbij de hand van de koningin is, trekt Jip snel haar hand terug en gaat onzeker door haar knieën om dan toch maar een koninklijke buiging proberen te maken.

‘Wel alle gekneusde neuzen en rollende drollen op een stokje,’ piept Jip heel sip.

Inmiddels gutst het zweet van haar gezicht en heeft ze naast haar rode neus ook rode vlekken in haar nek. Ook begint het opeens overal te kriebelen en vergeet ze rustig adem te halen. Met haar haren alle kanten op en haar broek die inmiddels afgezakt is waardoor haar T-shirt uit haar broek hangt, maakt ze zich ook nog eens druk over hoe ze het toch allemaal nog goed kan maken met de koningin. ‘Goed maken? Goed maken! Maar dat kan nu niet meer, want ik heb alles al verkeerd gedaan,’ snikt ze verdrietig. De tranen branden achter haar ogen en ze kan deze niet meer tegenhouden. ‘Boehoeeeee…….ze heeft het verpest!’

Dan opeens hoort ze vanuit de verte een deftige en vriendelijke stem: ‘Zeg clowntje, gaat het wel helemaal goed met je?’ De koningin steekt daadkrachtig haar hand uit om Jip uit haar ingewikkelde situatie te verlossen en biedt haar de stoel naast haar aan. ‘Mijn man is op statiebezoek en ik zocht nog wat leuk gezelschap,’ vertelt ze aan Jip. ‘Ik zal je eens wat vertellen over mijn familie. Als je dadelijk nog tijd hebt, laat ik je ook wat foto’s zien. En als je het leuk vindt, mag je best mijn kroon zien. Kom. Hier heb je mijn boa, veeg daar je tranen maar mee weg. En wil je soms een heerlijk gebakje met een vers kopje thee?’

Jip geniet met volle teugen van al dat lekkers en praat honderduit met de koningin van wie ze de boa mag houden omdat ze toch genoeg feestelijke boa’s heeft.

Jippie, wat een feest is het met de koningin!

 

© Saskia Mes-Born, april 2014

 

:o):o):o):o):o)

 

 

Workshop Clownerie, 22 juli 2015

 

“Wat een bevrijding!”

“Fijne ont-moetingen”

“Heerlijk uit mijn dak gegaan!”

“Komt er een vervolg workshop?”

 

Dat waren enkele reacties van de dames aan wie ik een clownerie workshop gaf op de snikhete 22ste juli.

 

Ook associeerde één van de dames een clown met inwendig verdriet. Dat is nu zeker van toepassing vanwege de rampvlucht MH17. Daar zijn geen woorden voor, sprakeloos, met stomheid geslagen en daar valt in de verste verte niet tegen op te clownen. Wat een verdriet en een vreselijk noodlot… R.I.P.

 

Eerste Hulp Bij een ‘Off day’ heeft Jip wel. Je vult een doos met zoveel clownsneuzen als je maar wilt, en doop ‘m tot Eerste Hulp Bij Ongelukkige-Dagen-Doos (versieren mag ook ;))

 

Een paar van Jip’s neus-suggesties:

 

een neus om jezelf eens of een ander bij den neus te nemen,

een neus om eens lekker hard mee te blèren met je lievelingsliedje,

een neus om te dansen omdat het gewoon leuk is,

een neus om het eens over een andere boeg te gooien,

een neus om mee te kijken,

een neus om de touwtjes uit handen te geven,

een neus om een handstand en radslag op het strand te maken,

een neus om je zelf eens goed in de spiegel te bekijken (gekke bekken trekken mag ;)),

een neus om weer eens lekker kind te zijn,

een neus om ‘t stemmetje van je hart te horen,

een neus voor een goed gevoel,

een neus om met de dingen te spelen,

een neus om mogelijkheden en kansen te zien,

een neus om de bloemen in hun pracht en praal te zien en te ruiken,

een neus om de wind door je haren te voelen,

een neus om blij te zijn als een kind,

een neus voor positieve energie,

een neus voor acceptatie,

een neus voor een goed humeur.

……..

 

En anders kan je altijd nog met de dekens over je hoofd in bed gaan liggen met of zonder neus..

 

Fijne zomer!

 

Vrolijke groet,

Jip :0)

 

:o):o):o):o):o)

 

 

 Op klein groots avontuur met Jip

 

Al neuriënd en dansend op het ritme van een melodie komt Jip met clownmaatje een bezoekje brengen op een afdeling van Stadzicht. “Zuster, zuster, komt u mij even helpen!”

Jip komt aansnellen naar de dame in de rolstoel die hoge nood heeft. De dame voelt zich helemaal niet lekker in haar vel. Ze wil hier dan ook helemaal niet zijn, ze voelt zich eenzaam en alleen.

Samen gaat Jip met de dame een potje zitten huilen en om de beurten kunnen ze hun tranen afvegen aan een stukje rok van Jip. Jip heeft toch nog genoeg petticoat.

Opeens: “Ik heb ook een naam”

Jip is heel nieuwsgierig hoe de dame heet en al snel maken ze aangenaam kennis met elkaar. Ook de vader en moeder van de dame worden aan Jip voorgesteld. Wat een eer!

Trouwens  deze dame is al  88 jaar…….. nou dat zou je ook niet zeggen!

 

 

:o):o):o):o):o)

© Saskia Mes-Born