Naar Homepage Sint & Piet Always look on the clown side of life :©) Jip

 

 

 

 

 

Clown Jip

 

Vol goede moed, serieus, charmant en zelden sip,

plukt de dag

en ruikt eraan

gaat ermee vandoor of brengt ‘m terug

Luid, stil of vliegensvlug

Jip volgt wat d’r neus ingeeft

En zo volop avonturen beleeft!

 

:O)

 

©Saskia Mes-Born

 

saskiabornmes@gmail.com

06-41425310

 

 

# nog 2 nachtjes slapen.. #schoenen alvast verzameld :o)

# nog 5 nachtjes slapen voor dat Sinterklaas weer in het

land is#kannie wachten :o)

Holland, oktober 2014

 

Lieve Sint,

 

Normaal gesproken maak ik me niet zo’n zorgen voor de dag van morgen, want ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’, geeft m’n neus me normaal gesproken in.

Maar nu krab ik me zorgelijk en serieus nog maar eens achter mijn oren nu mijn kersenrode neus wat verbleekt is. Want alle gekneusde neuzen en rollende drollen nog aan toe, lieve Goedheiligman, de teksten van de traditionele Sinterklaasliedjes zijn veranderd!

Oké, ik had u vorige keer wat tips geschreven om eens hier en daar met uw tijd mee te gaan en wat moderner uit de hoek te komen. Maar ik had niet verwacht dat u zo’n lefgozer was die gelijk alle oude stoomboten achter zich zou verbranden. Eerlijk gezegd had ik nog zoiets van, ach ja, ik geef wat tips aan die oude, wijze, grijze, gulle, aardige, goedgezinde man. Maar dat het zo uit de hand zou lopen, had ik niet zien aankomen.

 

Want heeft u erbij stilgestaan dat u nu waarschijnlijk met een heus cadeau overschot komt te zitten? Elk kind weet dat je pas een cadeautje, pepernoten of strooigoed krijgt als je een Sinterklaasliedje voor u zingt. Dat is al zo sinds de zeventiende eeuw. Nou Sinterklaasje, dat zingen gaat nu een beetje lastig worden. Uit betrouwbare bronnen kan ik u verklappen dat het altijd al een hele opgaaf is om die eeuwenoude teksten op te dreunen, laat staan nu met die nieuwe teksten.

 

Kijk, die herschreven teksten zijn best leuk hoor, daar niet van. Maarre….moesten de producten uit de eeuwenoude teksten meteen overboord?

Neem nou die kaatsballen. Jaja, ik geef toe dat ik even moest googelen om erachter te komen waar je kaatsballen voor kon gebruiken. Maar ik heb van u geleerd dat ik daarvoor moet zoeken in alle gaten en hoeken. En met resultaat, mag ik zeggen. Kaatsen is dus gewoon een balsport waar – u zal het vast uitentreuren gespeeld hebben in de 17e eeuw  – kaatsballen voor gebruikt worden. Dat die kaatsballen op een gegeven moment uw spuigaten uitkwamen en u bent overgegaan op tennis, kan ik me best voorstellen hoor, Sint.

Toch denk ik dat u de hartjes ook vol verwachting en sneller had kunnen laten kloppen als u de kaatsballen ‘trending topic’ had gemaakt door het bijvoorbeeld veelvuldig als schoencadeau te geven. Wedden dat iedereen dan gelijk aan de kaatsbal was geweest! Toevallig liep ik laatst nog van die vrolijk gekleurde kaatsballen met sterren tegen het lijf, gewoon bij de HEMA hè.

 

Maar alle gekheid op een kaatsballetje…euh stokje. Hoe moet het nu als we niet meer voor u kunnen zingen? Lieve Sint, bent u ook niet bang dat het erg stil aan de kade zal zijn als de kindjes u opwachten. Ze durven niet meer te zingen, krijgen ze dadelijk een bekeuring of worden ze achter slot en grendel gesmeten omdat ze de verkeerde tekst zingen en niemand snapt precies wat er verkeerd aan is. En de ouders en opa’s en oma’s durven ook hun mond niet meer open te doen omdat ze anders het verkeerde voorbeeld zijn voor de kinderen en dat willen ze niet op hun geweten hebben natuurlijk.

 

Nog even zomaar wat ‘Boulevard-geneuzel’… Zou die VN-mevrouw gewoon niet stiekem verliefd op u zijn? U weet wel, Sinterklaasje plagen is kusjes vragen! Joh, Sint, doe eens gek en geef haar eens een kans. Misschien is ze wel een toppertje als u haar uitnodigt op uw stoomboot met de Pietjes. Hoe leuk zou dat zijn! Enne, als u haar nu maar genoeg Oranjebitter inschenkt, wordt ze misschien wat losser en lalt ze zo onze 17e eeuwse Sinterklaasliedjes mee. Enne….niet vergeten op uw iPhone 6 vast te leggen. Handig voor de volgende ochtend, in het geval ze al het 5 december-plezier in alle kleuren en toonaarden ontkent en ze de baas over u speelt. Dat zou erg jammer voor u zijn, maar ja, dan weet u wel meteen dat het niet uw type is.

 

Over de foundation van de Pieten zal ik maar niet al te veel meer zeggen. Maarre, die Pieten zouden wel wat meer zelfvertrouwen mogen hebben zeg! En het allemaal niet zo zwart-wit moeten bekijken. Misschien een lachspiegel aanschaffen en gekke bekken trekken zodat ze de midlifecrisis overleven en zichzelf accepteren zoals ze nu eenmaal al eeuwen zijn? Misschien troost het de Pietjes dat ze het grote voorbeeld zijn voor de kids!

 

Oh ja, lieve Sint, mag ik u nog een dingetje doorgeven? Ik wil heel graag kaatsballen, van die gekleurde met sterren. Misschien kan ik er ook wel mee jongleren of jeu de boelen. Dank u, Sinterklaasje!

 

Vrolijke clownsgroeten,

Clown Jip :o)

 

© Saskia Mes-Born

                                                      :o):o):o):o):o)

 

Holland, juli 2014

 

 Dag Sinterklaasje,

 

Ik schrok me een hoedje dat ik onlangs via de media moest vernemen dat uw relatie met Zwarte Piet nogal problematisch is. Eerlijk gezegd, kwam het als donderslag bij heldere hemel. We hebben elk jaar zoveel plezier en lol met u en uw Pieterbazen van half november tot en met 5 december. Ik snap wel dat het nu extra lastig voor u is omdat zo’n beetje de hele wereld en zelfs de VN zich met uw relatie bemoeit, dat lijkt me zeker niet gemakkelijk. Een beetje privacy zou wel fijn zijn in deze relatiecrisis. Maar ja, dat hangt nu eenmaal samen met roem.

 

Weet je Sint, tijden veranderen en anno 2014 is imago heel erg belangrijk. Ook online moet je tegenwoordig heel wat melk in de pap te brokkelen hebben, een hip account en gewoon elke dag een “tweetje” eruit gooien over bijvoorbeeld hoe druk u bent om de kinderhartjes weer te gaan verrassen en dat stoute kindertjes nog 6 maanden de tijd hebben om hun leven te beteren en dat ze daar ruimschoots voor beloond worden (nu is in de zak mee naar Spanje bepaald geen straf meer, wie wil er niet met u mee om lekker te chillen). Enne… online bereik je kinderen pijlsnel, daar kan geen ouderwetse brief meer tegen op.

 

Als ik u nog een tip mag geven, verandering van spijs doet eten, zoals u als oude, wijze en ervaren man wel zult weten. Waarom laat u de Pieten niet een keer shoppen? Ik wil u natuurlijk niet beledigen, helemaal niet, maarre een beetje oubollig zijn die Pietenpakken wel. Als ik zo vrij mag zijn, misschien beetje meer glitter, glamour en veel kleur. Oh ja, als we dan toch bezig zijn met een nieuwe look, is het misschien ook leuk om eens een ander make-upje te proberen, iets minder zware foundation bijvoorbeeld. Dat is misschien al meer dan genoeg. Het zou te ver gaan als u uw fronsrimpel op liet vullen of rimpels achter uw oren liet knopen, nee joh, dat is nergens voor nodig. U en Piet moeten wel herkenbaar blijven. Nog een klein tipje met een gouden randje voor uw relatieperikelen: spring allebei over uw eigen schaduw heen (en voor u is het een stuk  gemakkelijker omdat u Amerigo heeft). Het klaart de lucht, doet het zonnetje weer schijnen. Ik weet, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar hee, alles voor een super relatie en voor de kinderen, toch?

 

Enne…nog even iets, u zit natuurlijk niet te wachten op nog meer veranderingen of vernieuwingen. Maarre….in strikt vertrouwen wil ik u vertellen dat ik laatst tegen een uitvinding aangelopen ben wat ik u zeker niet wil onthouden. Ik heb een rode clownsneus op de kop getikt die precies past bij uw outfit, alleen daarom is het al een eyecatcher, maar dit even terzijde. Wat nog interessanter is, is dat de clownsneus voorzien is van een chip die kinderen extra aan het lachen maakt! Het is een Chinese vinding en werkt erg goed, de kinderen krijgen meteen een geursensatie in de neus van rijpe, rode appeltjes. In het kader van het minder gebruik van geraffineerde suikers, heeft mijn nieuwe clownsneus ook een grote pedagogische waarde en maakt dat de relatie tussen u beiden tegelijkertijd ook wat spannender…Trouwens, past ook perfect bij uw nieuwe imago. Ik wil er dolgraag een paar honderd voor uw Pieterbazen bestellen. U roept, ik bestel.

 

Ik hoop echt van ganser harte dat uw problematische relatie met Zwarte Piet niet zal eindigen in een scheiding, daar moet je toch niet aan denken! Weet je wat het is, de kinderen worden altijd de dupe met alle desastreuze gevolgen van dien: wie krijgt het paard, de boot, huis in Spanje, sleutel en alle cadeaus? Nee van scheiden komt lijden, zou het niet doen als ik u was. U past uitstekend bij elkaar dat is wel gebleken na zoveel trouwe jaren!

 

Sint en Pieten, zet ‘m op. Laat ons eens mee snoepen van uw geluk, wat zou dat geweldig zijn. Gewoon u en uw knechten opwachten, die ons reeds enthousiast toe roepen vanaf de stoomboot, zoals mijn oma ook al deed in die goede oude tijd.

O lieve Sint-Nicolaas, kom in 2014 ook nog eens bij mij, en rijd dan niet stilletjes m’n huisje voorbij!

 

 

Vrolijke groeten uit Holland,

Clown Jip :0)

 

© Saskia Mes-Born

 

:o):o):o):o):o)